PRIMARIA COMUNEI CERBAL

Judetul Hunedoara

EDUCATIE

        Biserica actuala (prezentata in album foto), cu hramul “Sf.Nicolae”a fost ridicata in anul 1805, pe un deal de la marginea dinspre nord a satului. Inconjurat de catre frasini uriasi, lacasul are un plan dreptunghiular, cu absida nedecrosata poligonala cu cinci laturi. In fata intrarii de pe latura vestica s-a construit un tarnat ingust. Turnul este masiv, cu foisor, invelit in tabla zincata, ca si coiful ascutit. In anii 1960 Invelitoarea acoperisului din sita, a fost inlocuita cu o invelitoare din tabla zincata. Peretii interiori au fost captusiti cu scandura si impodobiti cu icoane pe sticla si xilografuri.
     Biserica cu hramul “Cuvioasa Paraschiva” din satul Merisoru de Munte se afla asezata pe o coasta de deal, sub un muncel ce atinge inaltimea de 850 m, la marginea satului. A fost inaltata la sfarsitul secolului al XVIII-lea, din lemn de brad, peretii inscrrind un plan dreptunghiular, cu absida nedecrosata, poligonala, cu trei laturi. Intrarea este pe latura de vest, unde s-a construit un tarnat ingust.Turnul este scund, cu un foisor abia schitat, invelit in tabla. Invelitoarea din sita a acoperamantului, innoita in ultimele decenii, este inca in stare buna.
     Biserica din satul Feregi, de dimensiuni modeste inconjurata de pruni si ascunsa printer casele satului, poate fi datata dupa mijlocul secolului al XVII-lea. Pereti, ridicati din barne de stejar, inscriu tipul arhaic, al unui dreptunghi, cu altarul in continuarea navei, polygonal cu trei laturi. Deasupra pronaosului se ridica o clopotnita scunda, cu foisor simplu si coif invelit cu tabla. Acoperisul in pante abrupte, a  fost invelit, in ultimele decenii cu tigla. La exterior barnele au fost infelite cu sita ornamentala, vopsita. La interior biserica a fost tencuita iar in anul 2005 a fost pictata de catre artistul plastic devean Ioan Carjoi junior.
     Biserica din satul Socet- printre cruci de lemn si brazi funerari, ascunsa in iarba inalta se ridica o bisericuta acoperita cu tigla rosie.
     Lacasul cu hramul “Cuvioasa Paraschiva” prezinta un plan dreptunghiular, cu absida poligonala nedecrosata, poligonala cu cinci laturi. Intrarea este pe latura de vest,protejata de un tarnat. Clopotnita captusita cu scanduri, fara foisor, este acoperita de un coif piramidal, cu invelitoarea din tigla. Interiorul bisericii a fost tencuit , probabil peste o picture murala. De pragul de sus a intrarii este daltuit anul 1793, cu caractere chirilice, dar dupa modestia dimensiunilor, modul de imbinare in coada de randunica a barnelor absidei si gratiile arhaice de la una din ferestrele de pe latura sudica a navei, biserica ar putea fi mai veche decat sfarsitul secolului al XVIII-lea.